Påskemåltid

af sognepræst Erik Nikolajsen

Skærtorsdag indbyder Vorgod Kirke alle interesserede til et jødisk påskemåltid i kristent perspektiv. Sidste år var vi rigtig mange. Det håber vi også, at vi bliver i år. Men vi har set os nødsaget til at sætte et maksimalt deltagerantal på 65 personer.

Som 12-årig var Jesus med sine forældre i Jerusalem for at fejre påske. Det forår, han døde, var han igen i Jerusalem for at fejre påske. Og denne sidste gang spiste han påskemåltidet sammen med sine disciple og indstiftede nadveren.

Det messianske påskemåltid

Jøder, der tror på Jesus, fejrer påske på samme måde og på samme tid som andre jøder. Men de gør det alligevel lidt anderledes. De gør det i lyset af Jesus Messias. Gennem sin lidelse, død og opstandelse er han blevet det sande påskelam, og i lyset fra ham fejrer man ikke blot udfrielsen fra slaveriet i Egypten, men endnu mere befrielsen fra syndens slaveri og fra dødens mørke.

Hvorfor deltage i et jødisk påskemåltid i kristent perspektiv?

Fordi deltagelsen giver en baggrund for bedre at forstå vores nadvermåltid. Og det giver os lejlighed til at deltage i et festligt jødisk påskemåltid i kristent perspektiv med en liturgisk afvikling. I vores kristne tradition er vi blevet fattige på ritualer. Nogle tror, at ritualer er kedelige.

Jeg kender til hjem, hvor enkle ritualer omkring søndagsfejringen er en glæde for familiens børn. De glæder sig til dem. Det kender vi også til, når vi fejrer jul.

Sådan kan vi måske ved at opleve den jødiske liturgi omkring påskemåltidet også blive inspireret til at lave ritualer for vores egen påskefejring såvel som for andre fest- og mærkedage i kirken og i vores hjem. Og vi får kastet nyt lys over nadveren.