Nu fryde sig hver kristen mand

af stud. theol. Jonas Axelsen

I år fejrer mange 500-året for Luther. Det er der mange gode grunde til - man kunne hurtigt nævne omkring 95. Udover de 95 teser har vi meget at takke Luther for. Hans arbejde har givet os mange bøger og salmer, som stadig i dag kan lære os meget. Nogle af de ting, som Luther gjorde størst oprør mod i den katolske kirke, var forståelsen af Guds retfærdighed, nåden og lov og evangelium. Det er nogle store ord, som vi stadig diskuterer, men de rummer meget godt. Det store vendepunkt for Luther var det, som vi kalder for ”tårnoplevelsen”. Jeg bliver tit, når jeg kommer i kirke, mindet om hvilken oplevelse Luther havde, og jeg kan bedst beskrive det ved at bruge hans egne ord fra salmen ”Nu fryde sig hver kristen mand” (DDS 487).

3. Min dyd og gerning hjalp mig ej
den død at overvinde;
den stærke Djævel sagde nej,
han lod sig ikke binde;
jeg givet var i Fjendens vold,
han trued mig med syndens sold
og dom til evig pine.

Luther var oplært i den katolske tro, og dengang var der meget fokus på den enkeltes synd. Luther kæmpede ofte med sin syndighed og dårlige samvittighed. Uanset hvor meget han prøvede, så kunne han ikke slippe væk. Han var blevet oplært til, at Guds retfærdighed betød, at Gud ville dømme os, som vi har fortjent. Hvis det er sådan, så står vi, som han skrev, til dom til evig pine. Ved hans tårnoplevelse gik det op for ham, at Guds retfærdighed også handler om den retfærdighed, som han giver os ved, at han sendte Jesus for at redde os fra dommen.

7. Nu siger han: Kom hid til mig,
tag evigt liv til gave!
Jeg led den bitre død for dig,
at du den arv skal have;
nu er jeg din, og du er min,
min bolig skal og være din,

os skal ej Fjenden skille.

Når nu Jesus har givet os det evige liv, så er der grund til at være glad, ja endda frydes, som Luther skriver.

1. Nu fryde sig hver kristen mand
og springe højt af glæde!
Ja, lad os alle trindt om land
med liv og lyst nu kvæde!
For Gud, så god som han er stærk,
har gjort et herligt underværk,
betalt i dyre domme.

Vi kan som kristne glæde os over alle Guds underværker. Særligt det største, som er hans offer på korset for vores skyld. Det er den arv, Luther har givet os.