De skjulte bryder

af sognepræst Gert Nicolajsen

Danmark er et dejligt land med mange kvaliteter. Skøn natur. Stor afveksling. I vores nabolag, Ringkøbing, skulle man endda være verdens lykkeligste. Det vellykkede og dejlige liv fylder meget. Vi vil gerne have det godt. Og ikke mindre vil vi gerne det bedste for vore børn.

Der er virkelig meget at glæde sig over og sige tak for i vores lille land.

Men ikke alt er lykkeligt. Ikke alt er dejligt. Ind imellem gør livet knuder. For nogen er det måske som om livet er én stor knude. Der er byrder, som tynger. Ofte byrder, som vi andre slet ikke ser. Måske økonomi, der ikke vil hænge sammen. Måske et parforhold, der giver flere smerter end glæder. Måske sygdom som i det skjulte tager livskraft og lykke fra et menneske.

Et brækket ben er til at se og forstå. Men et sind, som går i sort, er ikke særlig synligt og svært at forstå. Mere end hver 5. af os rammes undervejs i livet af psykisk sygdom. Og næsten alle oplever at være pårørende til et menneske med psykisk sygdom. For at sætte flere ord på både den psykisk syge og de pårørendes situation inviterer menighedsrådene 11. september til foredragsaften med en ung, som er ramt af psykisk sygdom. For der er brug for mere viden og nogen at snakke med, når de skjulte byrder vokser sig store.

Det er vigtigt, at vi ikke slider os trætte i det skjulte, men at vi har noget at komme til med det svære. Hver især må vi være åbne for venner og familie, som vi er de nærmeste til at lytte til. Og vi må også trække på de personer, som har indsigt til at hjælpe. Måske med en snak med læge eller præst.

Jesus sagde på et tidspunkt nogle stærke ord, som for mig har været gode at huske og hente kræfter i: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile. (Matt. 11,28)

Jesus er ikke bange for vore byrder og alt det svære i vore liv. Vi må komme med det i bøn til ham. Det betyder ikke, at så er alt bare klaret bagefter. Jesus har sin egen måde at hjælpe på. Nogen gange ved at bønhøre meget konkret. Andre gange ved at sige et vent og se, hvordan jeg vil svare på din bøn og lette dine byrder.

Kærlig hilsen

Gert Nicolajsen