Biskop

af sognepræst Gert Nicolajsen

Vi er lige nu i gang med valget af ny biskop i Ribe stift. Det er dermed også os, der får ny biskop til juni.

Der er langt fra Fjelstervang og Vorgod-Barde til Ribe. Det er ikke tit, vi ser vores biskop her. Hvad laver en biskop egentlig?

Biskoppen er placeret øverst i det store Ribe stift, der dækker fra grænsen i syd og til Vemb i nord - og som dækker fra Blåvandshuk i vest og til Fjelstervang og andre steder længst mod øst. Vi er ca. 180 præster, som biskoppen fører tilsyn med. Bevidst kalder vi ikke biskoppen for chef. Biskoppen er ikke chef i almindelig forstand. Biskoppen fører tilsyn med præster og sogne. I det ligger at vejlede, hjælpe, opmuntre og indimellem løfte pegefingeren for, at vi må være på rette vej både i forhold til gældende lovgivning for folkekirken og ikke mindst i forhold til vores kristne tro og forkyndelse.

Biskoppen er i grunden ikke noget mere særligt end en præst, blot en præst med særlige opgaver. Samtidigt kunne med fuld ret føjes til: I kristen sammenhæng er hverken præst eller biskop mere end ethvert andet medlem af den kristne menighed. Vi præster og biskopper har hver især opgaver med at tjene og være der for den kristne menighed, men det gør os ikke til noget mere eller andet end alle jer andre i forhold til Gud.

Overfor Gud står vi lige. Vi står der som dem, der er de små med alle skårene af det, der skulle have været meget bedre.Vi står der som dem, Gud i Jesus Kristus byder indenfor. Vi lever alle af Jesu ord:

Jeg er opstandelsen og livet; den, der tror på mig, skal leve, om han end dør(Joh. 11,25).

Kærlig hilsen

Gert Nicolajsen