Den hvide messehagel

Fjelstervang skaber kirkekunst

Hvorfor have en dyr designer og kunsthåndværker i sving, når der findes gode kræfter lokalt? Sådan tænkte en flok damer fra Fjelstervang og tog sagen i egen hånd, da sognepræst Gert Nicolajsen for 3 år siden ønskede sig en hvid messehagel til kirken. (Citat fra lokal avis april 1996).

En arbejdsgruppe på fire tog på inspirationsture i andre kirker. Et utal af messehagler blev studeret – også dronningens. Der blev tegnet og syet prøver. I flere år blev det et fast punkt på menighedsrådsmøderne under eventuelt. En af damerne sagde gerne: ”Der er lige noget I skal se” og så kom håndarbejdet frem. Gert Nicolajsen stod model til flere prøver. Først blev der lavet en model af dynebetræk, før der for alvor blev klippet i det dyre uld.

Messehaglen er designet med et guldkors på ryggen og foran gyldne, kniplede bånd, der snor sig i et kors. Korset på brystet har grene og rødder, som livets træ. Arbejdsopgaverne blev uddelegeret til bl.a. dygtige knipledamer. Tolv damer brugte deres flid, dygtighed og tid gennem 3 vintre for at opnå det flotte resultat.

Båndene er kniplet enkeltvis på seks par pinde. Ebba Christensen, der har lavet den ene af de nedre kanter, fortæller, at sådan et bånd er undervejs en fem-seks timer. Syv-otte damer har kniplet og bagefter kom så det store monteringsarbejde. (lokalavis 23.3.96)

Uddrag fra Kirke & Sogn nr. 6 - 1994:

”Spændende er det også med den nye messehagel. Nu sker der nemlig noget synligt. En flok friske damer er gået i gang med kniplekunsten. Så i foråret regner vi med at kunne tage en tur til et væveri i Tylstrup nord for Ålborg for at købe stof til messehagelen. Med energi og glæde går arbejdsgruppen på opgaven med krum hals.  Anonyme bidrag til messehagel-sagen ser i hvert fald ud til at række til det. Så vi glæder os over, at interessen omkring kirken også kommer til udtryk på denne spændende måde”. Prisen blev kun kr. 4.500.

Uddrag fra Kirke & Sogn nr. 3 - 1996:

”I Fjelstervang er vi meget taknemmelige for de 12 damer, der har brugt deres tid, flid og dygtighed på at fremstille en fantastisk flot messehagel. Det var en stor glæde at samles i en fyldt kirke skærtorsdag, hvor messehagelen efter 3 vintres indsats var færdig. Nu glæder vi os over at der er skrevet et lille kapitel mere i Fjelstervang kirkes historie med den nye messehagel. Med fuld ret kan 12 mødre/bedstemødre/oldemødre nu tage  deres kære ved hånden og stolt vise dem, at her var de med til at gøre indsats for festen, glæden og skønheden i Fjelstervang kirke.”

Den hvide messehagel passer også flot ind i kirken efter renoveringen i 2012. Messehaglen blev i den anledning sendt til rensning. Det medførte at guldkorset på ryggen blev til et gyldent kors.

Arbejdsgruppens medlemmer:

- ifølge lokal avis 23.3.1996: Else Nielsen og Judith Vestergaard er begge uddannede håndarbejdslærere og ledede gruppen. Stine Clausen tegnede mønster til messehaglen. Gudrun Laursen og Elna Mogensen var med på monteringsholdet. Mens pynten og kniplingerne blev lavet af Ebba Christensen, Mette Pedersen, Helene Pilgård, Jane Lauridsen, Dora Nielsen, Mette Rasmussen og Nina Troelsen.

Festdag i Fjelstervang

Skærtorsdag blev den nye messehagel i Fjelstervang Kirke taget i brug første gang.

Med FDF’ere og fanen forrest gik sognepræst Gert Nicolajsen op gennem kirken i gudstjenestens begyndelse, så alle kunne se den smukke hagel. 12 kvinder har skabt messehagelen - lige frade første skitser på papir tilde sidste sting i monteringen. 150 mennesker var med i kirken til den festlige indvielse af hagelen. Det er omkring dobbelt så mange, som der normalt ville være en skærtorsdag, fortæller Gert Nicolajsen. Det skyldes både indvielsen af den nye messehagel, men også at graver Anders Vestergaard blev fejret for sit 25 års jubilæum ved kirken. (lokal dagblad april 1996)