Den hvide messehagel

Pressemeddelelse skrevet i april 1996 af Gert Nicolajsen

Vorgod kirke fyldt til bristepunktet Påskedag fyldte næsten 300 mennesker Vorgod kirke mere end til bristepunktet. Mange var kommet for at se den nye messehagel, som blev taget i brug ved denne gudstjeneste.

Tøjdesigneren Anne Marie Christensen fra Tjørring har i samarbejde med menighedsrådet fremstillet en ny hvid og gylden messehagel. Messehagelen falder smukt ind i kirkens rum og farver, siger menighedsrådsformand Jens Chr. Horsholt. - Vi er meget glade for at kunne tage en så flot messehagel i brug og dermed få udfyldt det hul vi havde i vores samling af messehageler. Vorgod kirke har i forvejen en ca. 70 år gammel rød messehagel, en ca. 25 år gammel grøn messehagel og en ca. 10 år gammel lilla messehagel. Til at dække alle de forskellige søndage i kirkeåret behøves netop farverne hvid, rød, grøn og lilla.

Når Vorgod kirke skulle have en ny håndsyet messehagel, så fandt jeg, at min opgave var at skabe en messehagel, som tydeligt er vokset ud af kirkerummet i Vorgod kirke, siger Anne Marie Christensen. Jeg har tidligere lavet messehageler til flere kirker i Herning og til Hodsager kirke. Og hver gang har jeg bestræbt mig på at ramme det, der gør, at man bagefter forbinder messehagelen med den kirke, hvor den skal bruges.

Ja, føjer sognepræst Gert Nicolajsen til, det er man heller ikke i tvivl om, når man ser vores nye messehagel i Vorgod kirke. På for- og bagstykket danner gule og hvide farver et stort kors, der farvemæssigt passer nøje til guldfarverne på alterbilledet. På forstykket er påsyet en flot iøjnefaldende rød roset. Og den, er ingen i tvivl om, hører til i Vorgod kirke. For på væggen forrest i kirkens skib er der netop malet sådan et viemærke.

Og på bagstykket, fortsætter Gert Nicolajsen, er der lavet et rødt kors med de samme “krummelurer”, som er brugt til udskæringerne på altertavlen. Midt i korset er så indlagt et Kristusmonogram.

Ved gudstjenestens begyndelse kom sognepræsten på festlig vis ind gennem den tætpakkede kirke med den nye messehagel på. Efter at en gruppe fra det genstartede kirkekor havde sunget fortalte kunstneren Anne Marie Christensen om arbejdet med messehagelen. Bl.a. fortalte hun om motiverne på ryggen af messehagelen, at her indgik solens stråler som billede på opstandelsen. Kristusmonogrammet i midten af en cirkel med bogstaverne JHS, der væver sig ind i hinanden, fortæller om Kristus, der i påsken gav sit liv for vore synders skyld. Cirklen minder om det evige liv.

Desværre var der vist flere, som gik forgæves for at få plads i vores kirke påskedag, slutter Gert Nicolajsen, men der bliver nye lejligheder her i tiden frem til Pinse, hvor vi ved højmesserne bruger den nye messehagel, bl.a. glæder jeg mig også til at bruge messehagelen ved konfirmationerne.